
Новини компаній
15:15, 2 травня
Сантоку чи шеф-ніж: хто головний на кухні?
Новини компаній

Вибрати ніж для кухні — справа серйозна. Особливо, якщо ви не просто раз на тиждень ріжете хліб до бутерброда, а готуєте регулярно, з душею, і хочете, щоб кухонне знаряддя працювало так, ніби ви самурай — переможник овочів.
Найпопулярніші та найвідоміші у світі ножів — японський сантоку і класичний шеф-ніж. Але хто з них кращий? А головне — для чого який з них потрібен?
Сантоку: японська точність
Слово сантоку перекладається з самурайської як «три чесноти». Маються на увазі чесноти кухарського ножа — відмінні здібності до різання, рубання і шинкування.
Сантоку — відносно невеликий ніж із прямим або злегка закругленим лезом. Зазвичай він має довжину 16–18 см. Клинок широкий, рівний, з притупленим кінчиком. Інколи на бічній поверхні клинка є виїмки (повітряні кишені), які запобігають застряганню ножа у в'язких продуктах. Ця задумка дійсно працює, і це дуже зручно.
Що вміє сантоку:
- Легко шинкує зелень та овочі
- Рівно ріже сире м’ясо та рибу
- Чудово працює з фруктами
Кому підходить:
Тим, хто часто готує салати та овочеві рагу, працює з морепродуктами. Сантоку ідеальний для акуратного та контрольованого нарізання. А ще він легкий,зручний та простий у використанні. Працювати цим ножем приємно та безпечно, і рука не втомлюється. Це особливо цінують ті, хто стоїть біля плити довго і з натхненням.
Шеф-ніж: універсальний солдат кухонної армії

Цей красень родом з Європи. Довжина — від 20 до 25 см, лезо масивніше, чим у сантоку, вигнута форма і гостре, направлене вперед вістря, що може колоти точно та потужно. Це дуже допомагає, коли ви нарізаєте щось щільне. Спочатку робите прокол, а потім вже ріжете від нього. Взагалі, цим ножем можна зробити майже все, що завгодно — від нарізання м’яса і подрібнення зелені до розколювання горіхів. Завдяки заокругленій лінії леза, він добре «гойдається» на дошці, тому різати петрушку — одне задоволення.
Що вміє шеф-ніж:
- Нарізає м’ясо і рибу
- Подрібнює зелень та спеції
- Нарізає овочі великими партіями
- Може навіть розчавити часник (просто пласкою стороною)
Кому підходить:
Тим, хто готує багато і часто. Тим, хто готує складні страви з великою кількістю інгредієнтів. Взагалі, цей ніж ви часто побачите саме на професійній кухні.
Один ніж — і ви озброєні на всі випадки. Але шеф важчий, техніки його використання складніші й не завжди очевидні. Тож новачкам доведеться навчитися користуватися ним правильно. Але повірте — ця наука того варта.
Тож який ніж обрати?

- Якщо ви — любитель салатів, овочевих рагу, суші та рівнесенько нарізаних скибочок, сантоку стане вашим найкращим другом. Також той факт, що цей ніж легший за вагою, зручніший та простіший у використанні, робить його ідеальним саме для домашньої кухні. Але вам треба пам’ятати, що його міцності може не вистачити для роботи з твердими та щільними інгредієнтами або великими шматками та порціями.
- Якщо ж ви любите різати все підряд і хочете один універсальний ніж на всі випадки — шеф-ніж вас не підведе. Він допоможе швидко та ефективно обробити величезну кількість найрізноманітніших продуктів та інгредієнтів. Але, щоби цей ніж запрацював у ваших руках насправді ефективно, вам треба буде навчитись його правильно використовувати.
А ще краще — купити обидва кухонні ножі: і сантоку, і шеф-ніж. Один — для точності та зручності, інший — для потужності та ефективності.
Наостанок — трохи філософії
У кожного ножа — свій характер, своє призначення. Вибирайте той, що підходить саме вам, і нехай ваша кухня буде не місцем «напрягів» та щоденних страждань, а справжньою творчою лабораторією, повною радості та кулінарних відкриттів!
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Амортизатори: для чого потрібні та коли їх слід змінювати
Новини компаній
15:00
19 травня
Be Wine International
Wine Show: Age of Art
Новини компаній
17:00
9 травня
Агротканина проти бурʼянів — дієвий спосіб на довгі роки
Новини компаній
13:06
9 травня
Тіна Кароль, Ірена Карпа та Фактично Самі, Dantes та інші: кого послухати у травні у "В’ява"
Новини компаній
13:00
8 травня
15:00
7 травня
Ukrainian gastro show: "Спадщина майбутнього" – головна подія про нову українську кухню
Новини компаній
11:00
23 квітня
Оголошення
09:19, 17 травня
09:19, 17 травня
13:40, 9 травня
13:40, 9 травня
09:19, 17 травня
live comments feed...