• Головна
  • Сантоку чи шеф-ніж: хто головний на кухні?
Новини компаній
15:15, 2 травня

Сантоку чи шеф-ніж: хто головний на кухні?

Новини компаній
Сантоку чи шеф-ніж: хто головний на кухні?, фото-1

Вибрати ніж для кухні — справа серйозна. Особливо, якщо ви не просто раз на тиждень ріжете хліб до бутерброда, а готуєте регулярно, з душею, і хочете, щоб кухонне знаряддя працювало так, ніби ви самурай — переможник овочів.

Найпопулярніші та найвідоміші у світі ножів — японський сантоку і класичний шеф-ніж. Але хто з них кращий? А головне — для чого який з них потрібен?

Сантоку: японська точність

Слово сантоку перекладається з самурайської як «три чесноти». Маються на увазі чесноти кухарського ножа — відмінні здібності до різання, рубання і шинкування.

Сантоку — відносно невеликий ніж із прямим або злегка закругленим лезом. Зазвичай він має довжину 16–18 см. Клинок широкий, рівний, з притупленим кінчиком. Інколи на бічній поверхні клинка є виїмки (повітряні кишені), які запобігають застряганню ножа у в'язких продуктах. Ця задумка дійсно працює, і це дуже зручно.

Що вміє сантоку:

  • Легко шинкує зелень та овочі
  • Рівно ріже сире м’ясо та рибу
  • Чудово працює з фруктами

Кому підходить:

Тим, хто часто готує салати та овочеві рагу, працює з морепродуктами. Сантоку ідеальний для акуратного та контрольованого нарізання. А ще він легкий,зручний та простий у використанні. Працювати цим ножем приємно та безпечно, і рука не втомлюється. Це особливо цінують ті, хто стоїть біля плити довго і з натхненням.

Шеф-ніж: універсальний солдат кухонної армії

Сантоку чи шеф-ніж: хто головний на кухні?, фото-2

Цей красень родом з Європи. Довжина — від 20 до 25 см, лезо масивніше, чим у сантоку, вигнута форма і гостре, направлене вперед вістря, що може колоти точно та потужно. Це дуже допомагає, коли ви нарізаєте щось щільне. Спочатку робите прокол, а потім вже ріжете від нього. Взагалі, цим ножем можна зробити майже все, що завгодно — від нарізання м’яса і подрібнення зелені до розколювання горіхів. Завдяки заокругленій лінії леза, він добре «гойдається» на дошці, тому різати петрушку — одне задоволення.

Що вміє шеф-ніж:

  • Нарізає м’ясо і рибу
  • Подрібнює зелень та спеції
  • Нарізає овочі великими партіями
  • Може навіть розчавити часник (просто пласкою стороною)

Кому підходить:

Тим, хто готує багато і часто. Тим, хто готує складні страви з великою кількістю інгредієнтів. Взагалі, цей ніж ви часто побачите саме на професійній кухні.

Один ніж — і ви озброєні на всі випадки. Але шеф важчий, техніки його використання складніші й не завжди очевидні. Тож новачкам доведеться навчитися користуватися ним правильно. Але повірте — ця наука того варта.

Тож який ніж обрати?

Сантоку чи шеф-ніж: хто головний на кухні?, фото-3
  • Якщо ви — любитель салатів, овочевих рагу, суші та рівнесенько нарізаних скибочок, сантоку стане вашим найкращим другом. Також той факт, що цей ніж легший за вагою, зручніший та простіший у використанні, робить його ідеальним саме для домашньої кухні. Але вам треба пам’ятати, що його міцності може не вистачити для роботи з твердими та щільними інгредієнтами або великими шматками та порціями.
  • Якщо ж ви любите різати все підряд і хочете один універсальний ніж на всі випадки — шеф-ніж вас не підведе. Він допоможе швидко та ефективно обробити величезну кількість найрізноманітніших продуктів та інгредієнтів. Але, щоби цей ніж запрацював у ваших руках насправді ефективно, вам треба буде навчитись його правильно використовувати.

А ще краще — купити обидва кухонні ножі: і сантоку, і шеф-ніж. Один — для точності та зручності, інший — для потужності та ефективності.

Наостанок — трохи філософії

У кожного ножа — свій характер, своє призначення. Вибирайте той, що підходить саме вам, і нехай ваша кухня буде не місцем «напрягів» та щоденних страждань, а справжньою творчою лабораторією, повною радості та кулінарних відкриттів!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#grossman
Оголошення
live comments feed...